Меню Затваряне

връх ШипкаВръх Шипка се издига на 1326 м височина на изток от Шипченския проход. По време на Руско-турската освободителна война върхът става арена на ожесточени боеве, а мястото е свещено и е символ на безпримерния героизъм на Българското опълчение. В решителните битки, които се водят в дните от 21 до 26 август 1877 г., Шипченският отряд, наброяващ едва 7500 души, ръководен от командира на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов, отблъсква командваната от Сюлейман паша Централна османска армия с 27 000 войници. Когато боеприпасите се изчерпват, опълченците отбраняват върха с камъни, дървета и дори с телата на мъртвите си другари. По повод на тези събития генерал-лейтенант Фьодор Радецки се обръща към военния кореспондент на френския вестник „L’Estafette“, А. М. Млоховски дьо Белина с думите: „Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни.“ По-късно самият Сюлейман паша ще признае в писмено заключение до Главната квартира: “Никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение”.

Подвигът и саможертвата на българските опълченци са обезсмъртени от Иван Вазов в одата „Опълченците на Шипка“.

890 стъпала отвеждат до Паметника на свободата, построен през 1934 г. на върха в памет на славните събития от августовските дни на 1877 г. Средствата за построяването му са събрани като доброволни дарения от целия български народ. Паметникът е част от Националния парк-музей Шипка. В монумента, в огромен саркофаг се пазят част от костите на загиналите руски воини и български опълченци, както и артефакти с голямо историческо, обществено и културно значение. Традиционно всяка година на 3 март – в Деня на освобождението на България, на Шипка се организира възстановка на боевете от лятото на 1877 г.

Маршрутът Ком-Емине минава покрай началото на каменното стълбище, непосредствено след шосето на Шипченския проход.

Паметникът е достъпен за туристи срещу минимална входна такса.

Исторически факт е, че до ноември 1951 г. името на върха е Свети Никола. От ноември 51-ва до 1977 г. е преименуван на Столетов. От октомври 1977 г. и до днес носи името Шипка, независимо от факта, че така се нарича и върхът, който се намира на север от главното било и западно от Шипченския проход. Интересна подробност е, че на два пъти – през 2007 и през 2011 г., в специални писма до президента група интелектуалци искат да бъде върнато историческото име на върха – Св. Никола. От страна на държавния глава не са предприети действия по тези искания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *