Меню Затваряне

връх МургашМургаш е най-високият връх от старопланинския дял Мургаш. Издига се на височина 1687 м. Намира се недалеч от София и има много удобни подстъпи към него. Той е алпийски връх, има куполовидна форма със стръмни склонове. Често е връхлитан от лошо време, а разположението му на границата между две климатични зони в страната ни го прави едно от най-ветровитите възвишения в България. Съставен е от 8 хребета и 11 реки.

На 15.11.1953 г. на връх Мургаш е открита четвъртата в България високопланинска метеорологична станция, която е активна и днес. (Преди нея такива са изградени на Мусала, на Черни връх и на връх Ботев, единствената построена след тази на Мургаш е в Родопите на връх Рожен). В станцията ежедневно се извършват осемкратни синоптични измервания, а на всеки три часа се правят климатични наблюдения. Данните от Мургаш и от вр. Ботев спомагат наблюденията във връзка с промените в климата. Използват се в прогностичните модели за целите на авиацията и планинския туризъм, спомагат изготвянето на експертизи за язовири, електропроводи и пътища – важни инфраструктурни проекти.

Името на този суров старопланински връх се свързва с древна легенда. Живяла в незапомнени времена неземно красива и работлива девойка. Много момци се извървели в бащините й двори да искат ръката й, но тя ни веднъж не погледнала никого благосклонно. Минало време и един ден момичето казало, че ще вземе за мъж онзи, който я вдигне на гърба си и я изкачи на най-високия връх на планината над селото й. Запленени от хубостта й, не един и двама момци опитали да изпълнят условието й, но не успявали. Веднъж на портите на прекрасната мома застанал Мургаш. Зърнал хубавицата, грабнал я и полетял, окрилен от пламналата в сърцето му любов, нагоре, към върха. Достигнал целта, но паднал мъртъв на земята. В негова чест и в прослава на юначното му сърце и неговата голяма любов, местните кръстили върха Мургаш. Разновидност на тази легенда именува момата Златка и твърди, че след нещастието с момъка хората я нарекли Зла поляна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *