Меню Затваряне

ШешкинградШешкинград е средновековна крепост, отдалечена на по-малко от 9 км от центъра на гр. Твърдица, в южното подножие на връх Чумерна. Войводата Панайот Хитов е записал предание за защитата на крепостта, според което българите, предвождани от последния български цар Иван Шишман, героично отблъскват турските атаки. В кървавата битка загива един от шишмановите войводи – Шишкин. На негово име старата крепост е наречена Шешкинград. Местните турци разказвали, че в този бой българите унищожили около 11 000 еничери.

Калето се намира на естествено възвишение, заобиколено от скален венец от запад, юг и изток, единствено достъпно от север. Отрицателният външен наклон на скалите е позволявал използването им като естествено защитно съоръжение вместо крепостна стена. В основата им се забелязват следи от ров с ширина 6 м и дълбочина 4 м.

От връхната точка на Твърдишкия проход по асфалтов път на изток се стига до изоставеното миньорско селище Шешкинград и едноименния рудник. Средновековната крепост остава южно от пътя. В бившето миньорско село е построен туристически комплекс. Тук може да се види как природата завзема обратно площи в селото, а панелните блокчета като че ли се сливат с горския пейзаж.

Интересен факт е, че от Шешкинград до хижа Чумерна се стига по интересно маркирана пътека. Стилизирани лица с различни гримаси, приличащи на „смайлита“ и „емотиконки“, указват пътя, който се изминава за около един час. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *