Меню Затваряне

резерват Джендема„Джендема“ е най-големият резерват в НП „Централен Балкан“. Включен е в програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО през 1977 г. Простира се по южните склонове на върховете Ботев и Равнец над град Калофер. Обхваща долината на Бяла река, горното течение на Тунджа, както и ждрелото на река Тъжа.

Думата „джендем“ на турски означава „ад“, „пъкъл“. Резерватът е най-непристъпната част от Стара планина и точно затова носи името „Джендема“. Склоновете тук са много стръмни, скалите въздигат ръст – високи и недостъпни. Дълбоки дерета, каменисти улеи, надвиснали зъбери допълват картината на местността. От Райските скали се спуска и най-високият водопад в страната – Райското пръскало (125 м).

Заради трудния релеф на местността в „Джендема“ тук са запазени девствени вековни букови гори. Животинският свят е останал най-необезпокояван и видовото разнообразие е голямо, като то обхваща птиците, дребните бозайници, прилепите и земноводните. От едрите бозайници най-разпространени са вълци, благороден елен, диви кози, мечките. Последните са емблема на НП „Централен Балкан“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *