Меню Затваряне

манастир Седемте престолаОсеновлашкият манастир „Рождество Богородично“ е разположен в един от най-живописните кътове на Стара планина – в долината на река Габровница и в подножието на връх Измерец. Той е един от най-ценните и интересни духовни храмове по българските земи. Известен е повече с името „Седемте престола“ заради уникалната църква, изградена в него, която има 7 параклиса (престола). Съществува предание, според което манастирът е построен от 7 боляри, основатели на 7 селища в близост до манастира – Осеновлак, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков дол, Желен и Лакатник. Спорна е датировката на основаването му. Според някои историци той е съществувал още през ХІ век, други намират корените му в ХІV в.

На склоновете на планина Ржана, северно от „Седемте престола“, се е издигала средновековна крепост, известна като Латинското кале. Останките й могат да се видят и днес. Любопитна подробност е, че портите за манастира са донесени от тази крепост и все още се отварят пред посетителите.
Съществуват предания, според които цар Петър Делян завършва земния си път в манастира и владетелят е погребан зад стените му.

Важен момент в историята на манастира е пребиваването на Софроний Врачански, по време на което той е служил литургии.

„Седемте престола“ е любимо място на Иван Вазов и именно тук той създава баладата „Клепалото бие“.
В двора на църквата е гробът на известния детски писател Змей Горянин (Светозар Акендиев Димитров).
През вековната си история манастирът е опожаряван и изграждан отново. „Седемте престола“ е духовен и религиозен център с важно значение за българите по времето на османската власт. Днес той е любимо място за посетители. Манастирът разполага с леглова база за туристи, а в близост до него се намира приятно заведение, в което се предлагат вкусни готвени ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *