Меню Затваряне

Фарът на нос ЕминеФарът на нос Емине е построен върху скалист, отвесен бряг, издаден 70 метра навътре в морето. Това е най-източната точка на Стара планина и краят на пешеходния маршрут Ком – Емине. Туристите, които приключват своя поход тук, могат да разгледат интересната цилиндрична сграда на фара само отвън. Вътре посетители се допускат само със специално разрешение.

Морският фар на нос Емине е построен на стратегическо място. Тук  духат силни ветрове, които често сменят посоката си, а морето е плитко с много подводни скали, които създават рискове за преминаващите плавателните съдове. Поради това още през Средновековието корабите са били предупреждавани за опасността със сигнални огньове.

Сегашната сграда на фара е построена през 1880 г. на най-източната точка на носа, която е отделена от Стара планината с дълбок овраг. Предполага се, че това е бил защитен ров на откритата при строителството средновековна крепост Палеокастро. Този релеф на местността и до днес затруднява достъпа до съоръжението.

Фарът e построен и оборудван от френска фирма за строеж и поддръжка на фарове и работи с френска оптична техника, първоначално на газ, а след това на ацетилен. През 1962 г. е електрифициран и преоборудван с електрическа оптика. Кулата на фара е висока 9.4 м, а светлината, която проблясва с периодичност 6 секунди (пробясък 1,5 сек; тъмнина 4,5 сек) , се вижда  на 20 морски мили навътре в морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *