Меню Затваряне

Дом-паметник на партията - Бузлуджа“Дом-паметник на партията” или Паметникът на Бузлуджа е построен на връх Хаджи Димитър и е открит на 23 август 1981 г. Най-големият идеологически монумент в страната, изключително ценéн и почитан от социалистите, след промените от ноември 1989 г. е запечатан и оставен да се руши. Влизането в сградата в момента е забранено поради опасността, която създават рушащите се елементи в нея. През 2013 г. паметникът е включен в класацията на myscienceacademy.org – “Най-красивите изоставени места в света”.

Конструкцията на монумента представлява куполна ритуална зала, напомняща урна за жертвен огън. Тържествената зала е с диаметър 42 м. Висока е 14,5 м. Общата площ на мозайката, с която е декорирана, е 550 м2. Композиции от бяло кристално стъкло украсяват трите вътрешни стълбища. 70-метрова кула, символизираща развято партийно знаме с 12-метрова червена звезда на върха, се издига до основната постройка, като до 1989 г. е светела нощем. Целият монумент също е бил ефектно осветен.

През май 2016 г. младата арх. Дора Иванова запознава българския премиер с проекта си „Бузлуджа – паметта на времето“ (нейна дипломна работа), който предвижда паметникът да се консервира в сегашното му състояние и да се превърне в музей на националната памет. Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП, подкрепя младата си колежка и заедно с археолога проф. Николай Овчаров са готови да обединят усилия за реализацията на тази идея, която ще даде нов живот на монумента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *