Меню Затваряне

РЕКОРДИТЕ ПО МАРШРУТА КОМ-ЕМИНЕ

Lubomir-Palakarchev
Любомир Палакарчев държи рекорда за скоростно преминаване близо 3 десетилетия

Скоростното преминаване на маршрута от връх Ком до нос Емине представлява интерес и вълнува спортистите още от 70-те години на миналия век. Опитите за преминаване през годините не са много поради простата причина, че бягането на дълги разстояния и планинското колоездене никога не са били приоритет в развитието на спорта, а по-скоро занимание за ентусиасти и частни клубове. И все пак историята помни няколко върхови постижения на българските спортисти както в планинското бягане, така и при колоезденето.

Любопитен факт е, че въпреки технологичния бум в производството на спортна екипировка и храни за спортисти, постиженията на съвременните атлети не са се подобрили особено през последните 30 години. Друг любопитен факт е, че рекордните времена, които се поставят от бегачи и от велосипедисти, са много близки. Това трябва да подскаже колко тежък е преходът с разнообразието от терени, огромни денивелации и липса на инфраструктура.

 РЕКОРДИ – ПЕШЕХОДНО ПРЕМИНАВАНЕ

 Кирил Николов – Дизела

Първите записани данни за скоростно преминаване на Ком-Емине са от 80-те години на ХХ век. Тогава вече е съществувала идеята за рекорд и е било въпрос на време той да се случи. Още през 1986 година планинарите Петко Лазаров, Иван Бойчев, Иван Иванов и Божидар Димитров от туристическо дружество „Планинец“ преминават маршрута за 6 дни. Става ясно, че е възможно и много по-добро индивидуално постижение при добра организация и подходящи метеорологични условия.

По-късно същата година, през септември, алпинистът и атлет Любомир Палакарчев от туристическо дружество „Черни връх“ прави своето трето преминаване по маршрута. Благодарение на отличната си предварителна подготовка и правилна стратегия той преминава маршрута за забележителните 5 дни и 18 часа. До този момент това е върхово постижение за планинското бягане, но Любо знае, че на база натрупания опит може да се постигне и по-добър резултат.

 Тефтерчето на Любомир Палакарчев

Година по-късно, през септември 1987 година Любомир Палакарчев и Иван Иванов правят нов опит за рекорд – по предварителни планове за около 4 дни и половина. Иван Иванов се отказва на втория ден, а Любо преминава трасето със закъснение за 5 дни и 14 часа, като подобрява собствения си рекорд. Това е забележително постижение за българския спорт, което остава ненадминато десетилетия наред. Още по-впечатляващ е фактът, че екипировката и комуникациите през 80-те години са били на съвсем различно ниво. Любомир е бягал гол до кръста с обикновени шорти и фенерче в ръка, понеже тогава челници не е имало. Разполагал е с шофьор, който го е пресрещал на проходите.

Следва дълго затишие и няколко неофициални опита за подобряване на рекорда на Любомир Палакарчев. Едва през 2014 година започва отново да се говори за подобряване на рекорда. Кирил Николов – един от елитните български бегачи, прави опит за нов рекорд, но поради травма прекратява опита в последния етап.

 Божидар Антонов

Новият рекорд е поставен година по-късно, през 2015-та. Бегачът Божидар Антонов пробягва разстоянието за 5 дни и 10 часа от 06 до 11 август. Това е 4-ти опит на Божидар за скоростно преминаване по трасето и първи успешен финал на нос Емине. Въпреки множеството изгубвания по пътя близо 30 годишния рекорд на Любомир Палакарчев е подобрен с 3 часа и 50 мин. Това постижение е част от дългосрочен план на Божидар и своеобразна тренировка за постигане на време под 4 дни, което ще се случи през следващите години.

По-късно същата година – на 20 август 2015г.  Кирил Николов прави повторен опит – този път успешен и с време значително по-кратко от рекордите досега – 4 дена и 13 часа. Треньор на Дизела е Наталия Величкова, а постижението му получава широк медиен отзвук.

 Антония Григорова

След известно затишие в рекордите по Ком-Емине, през 2017 г. атлетката Антония Григорова обявява своя опит за преминаване по маршрута. Треньор на Антония е Наталия Величкова, а опитът стартира на 02 август. Антония пробягва разстоянието до нос Емине само за 5 дни и 23 часа, което е абсолютен рекорд и постави нов стандарт в планинското бягане за жени в България.

Междувременно опитите за скоростно преминаване на Божидар Антонов през 2016 и 2017 година продължават, без да се бъде поставен нов рекорд. На 10 август 2018 г. Божидар започва ново скоростно преминаване и успява да измине разстоянието до морския бряг за 4 дни, 8 часа и 27 минути. Това е нов рекорд и стъпка към дългосрочната цел на Божидар да свали времето под 4 дни.


 Божидар Антонов

След рекорда в края на лятото, Божидар Антонов не забавя темпото и решава да премине Ком-Емине в зимни условия. Този път не се бори за рекорд, но въпреки това го поставя. На 27-ми февруари стига до нос Емине и поставя рекорд за най-бързо преминаване на разстоянието през зимата – 9 дни, 4 часа и 51 минути.

Антонов се движи без да използва ски, но с подкрепата на своя екип. Маршрутът поставя трудности пред ултрамаратонецът: силни ветрове, температури около -20°С и на места сняг до гърди, което забавя изминаването до 20 км за 10 часа. Въпреки всички трудности, Божидар пак би изминал Ком-Емине… през лятото.

Изглежда вече лимитите в скоростното преминаване при мъжете – пеша и с велосипед са почти достигнати и в следващите години можем да очакваме малки подобрения в стремежа за сваляне на ултрамаратонското преминаване под 4 дни. Не така стои въпроса при дамите, където са възможни още доста по-сериозни постижения. Това показа и Мария Николова, която в края на август 2020 прави съвместно преминаване с Константин Атанасов за 5 дни, 16 часа и 43 минути. С това тя подобрява рекорда за най-добро време при жените и поставя най-добро време в изцяло нова категория – преминаването по двойки. При това изглежда пред Мария стои възможността за много по-добро време, предвид че предишния рекорд е поставен с едва няколко приятелски подкрепителни пункта и без сериозни очаквания за най-добро време.

Мария Николова и Константин Атанасов

До момента рекордите за най-бързо пешеходно преминаване на Ком-Емине са:
– 4 дни, 8 часа и 27 мин. (Божидар Антонов, 2018);
– 5 дни, 16 часа и 43 мин. (Мария Николова, 2020);
– 9 дни, 4 часа и 51 минути (Божидар Антонов, 2019 – зимно преминаване);
– 5 дни, 16 часа и 43 мин. (Мария Николова, Константин Атанасов, 2020 – преминаване на двойка);

 Калоян Пейчев – Кофе

През лятото на 2018г. Калоян Пейчев (Кофето) направи своя опит за скоростно преминаване на трите най-дълги туристически маршрута в България (Е3 – Ком-Емине; Е4 – Витоша, Верила, Рила, Пирин, Славянка и Е8 – Рила, Родопи). Проектът е озаглавен Голямото Е и се реализира с подкрепата на ТД Ойларипи. Планинският водач, алпинист и екстремен скиор Калоян успя да пробяга разстоянието от 1264км за по-малко от 26 дни. Това е първото регистрирано скоростно последователно преминаване на трите маршрута и е осъществено без поддържащи екипи.

Към рекордите за пешеходно преминаване може да се споменат и някои забележителни постижения като това на известния български ориентировач Марин Диков, който има над 25 успешни преминавания на маршрута. Начо Иванов пък е водачът, които е изводил най-много групи по маршрута. През 2016 година преминава най-младата участничка – Антония Рачева на 11 години. Две години по-късно възрастовия рекорд е подобрен от Леон Тамбрурковски, който тогава е на 9 години и завършва прехода на собствен ход за 21 дни.

РЕКОРДИ – ВЕЛОСИПЕДНО ПРЕМИНАВАНЕ

 Рекордът на Слави Рашков от 1981 година

Велосипедният рекорд за скоростно преминаване на пътя от връх Ком до нос Емине представлява не по-малък интерес, особено през последните години, когато планинското колоездене претърпява разцвет и набира масова популярност в световен мащаб. Първите данни за велосипеден рекорд са от 1981 година, когато ориентировачът Слави Рашков изминава разстоянието за 6 дни. Това е значимо постижение, особено предвид качеството и теглото на велосипедите по онова време. Подготовката отнема 3 години, през които Слави минава няколкократно маршрута и изготвя подробен план, съобразен с правилното разпределяне на силите по етапи.

 Борислав Йорданов

Следва дълъг период, през който няма данни за опити за подобряване на рекорда. Едва през 2011 година Райко Стефанов поставя нов стандарт в планинското колоездене, като изминава разстоянието за 5 дни и 12 часа. Следващите постижения са със сравнително близки резултати. През 2014 година Борислав Йорданов поставя рекорд от 5 дни и 4 часа. Това е изключително постижение предвид неблагоприятните условия за колоездене и фактът че опитът е за автономно преминаване (без поддържащ екип). Следва нов, неуспешен опит на Райко Стефанов за подобряване на постижението. През последните години се говореше усилено, че е възможно преминаване на маршрута с велосипед за 4 дни или дори по-бързо.

И това наистина се случва, през лятото на 2017 година. Сезон 2017 е с най-счупени рекорди в историята на Ком-Емине, както при велосипедистите, така и при ултрамаратонците.

 Илко Илиев

На 22 юли 2017 г. Илко Илиев от велоклуб “Мамут” стартира опит за на-бързо велосипедно преминаване на 600 километровата дистанция с поддържащ екип. Опитът се увенчава с успех и финал на 25 юли 2017г. през нощта а новия рекорд е 90 часа, 29 минути, или само 3 дена и 18 часа. Така Илко Илиев успява да свали времето под 4 дни.

Само няколко дни по-късно – на 1 август 2017 г. Борислав Йорданов от велоклуб “Вело Раптор” стартира своя опит най-добро време с поддържащ екип. Опитът, озаглавен “Велоносен поход”, приключва на 04 август с нов рекорд – едва 3 дни, 9 часа и 1 минута.

Завършвайки, Борислав е убеден, че маршрутът може да бъде изминат за още по-кратко време и че той самия може да постави нов стандарт за преминаване по-бързо от 3 дни. Само месец по-късно – на 10-ти септември 2017 г. Борислав Йорданов стартира от връх Ком в прозорец от идеални метеорологични условия. Опитът “Велоносен поход II” се увенчава с успешен завършек на 13 септември и нов рекорд от 2 дена, 22 часа и 49 минути.

Рекордьорите Божидар Антонов (ляво) и Борислав Йорданов (дясно)

Поради напредването на есента през 2017 година сезонът за рекорди приключва с успеха на “Велоносен поход II”. Следващия успешен опит за рекорд е отново на Илко Илиев през дъждовното лято на 2018 година. Опитът на Илко Илиев, подкрепен и организиран от СК “Вертикален свят” започва на 9 август 2018 г. и приключва на 12 август с време от 2 дни, 22 часа и 4 минути – с 35 мин по-бързо от предходното най-добро постижение.

До момента рекордът за най-бързо преминаване на Ком-Емине с поддържащ екип е на Илко Илиев – 2 дни, 22 часа и 4 минути от 12 август 2018