Меню Затваряне

„Пътеводител Ком-Емине“ е първото съвременно пълно описание на маршрута по билото на стара планина. Изданието е пълноцветно и съдържа текстово описание и карти на всеки етап, денивелационни схеми, хронологични линии, цветни фотографии на възловите места и забележителности по маршрута, пълен списък на местата за настаняване и контакти, полезни съвети, предупреждения за опасности, приложения.

Създаването на „Пътеводител Ком-Емине“ отне близо 3 години работа на екип в състав от професинален планински водач, професионален фотограф, редактор, множество рецензенти от планинските среди, сред които планински водачи, биолози, метеоролог, членове на ППС и дори музикант. При представянето на първото издание в Клуб на пътешественика през пролетта на 2014 година чествахме една добре свършена работа, без да предполагаме, че работата тепърва започва. От тогава до днес поддържаме постоянно актуален архив с данни за Ком-Емине, а Пътеводител Ком-Емине вече има 4 издания – всяко от които с подобрен вид, олекотено тегло и допълнена информация. Последното издание е с осъвременени данни към лятото на 2020 година тегло от едва 333 грама.

Не е тайна, че вдъхновението за създаването на „Пътеводител Ком-Емине“ дойде след дълго странстване по чуждите планини и опознаване на дългите им маршрути. Пеша или с велосипед – за популярните в европейските страни маршрути от „Е“ мрежата и от „GR“ мрежата има разработени карти, изчерпателни пътеводители а първите мобилните приложения започнаха да работят преди близо десетилетие. Маршрути, които в повечето случай не превъзхождат тези в родните планинини – нито поради ланшафт и гледки, нито по чистота и девствена природа. И все пак опитът придобит при преминаването на дълги маршрути в чужбина даде своето качествено отражение при създаването на „Пътеводител Ком-Емине“.

За да бъде изданието максимално леко, удобно и интиутивно за работата, въведохме съществени иновации с които не могат да се похвалят дори и големите издателства в света на травългайд литературата. А именно:

  • Унифицирани означения и олекотена интуитивна подредба.

Всички графични означения в „Пътеводител Ком-Емине“ са унифицирани за различните етапи, както и за другите пътеводители на Ойларипи. Различен е само цвета, чрез който се ориентираме по-бързо в книгата. В началото на всеки етап са изобразени най-важните данни, свързани с продължителност, времетраене, денивелация и трудност.

  • Пиктограми и лесни означения


Използваме множество цветни пиктограми за означаване на характеристики на етапите, на местата за настаняване, забележителностите и опасностите по пътя. Пиктограмите са популярни и лесно разпознаваеми с цел по-бързо ориентиране. За всеки случай на лесно е публикувана и легенда с всички използвани иконки.

  • Индивидуални цветни пинове за всяка важна локация по маршрута

Всеки важен обект по маршрута се споменава на поне няколко места в книгата – в текстовото описание, в денивелационните схеми и в картите. За да бъде по-лесно откиването на важната информация за обектите, те са означени с индивидуални цветни пинове, а самите пинове са изнесени отстрани на текста за по-голяма прегледност и лесно откриване.

  • Цветни карти за всеки етап от маршрута

За всеки етап има подробна цветна карта, а цветовете на изобразените пътеки, съответстват на цветовете на лентовата маркировка в планината. Тук ще откиете отново същите цветни пинове, които никога няма да ви подведат. Обърнете внимание не само на номерацията им, но и на цвета, които е различен за всеки етап.

  • Вертикални профили / денивелационни схеми на етапите

Всеки етап е придружен от пълна информация за разстоянията и денивелациите, както и от графично изобразяване на вертикалния му профил, наричан още денивелационна схема. Цвета на схемите е същия като на хронологичните ленти и на пиновете, съотвестващи на този етап. При наличие на алтернативни маршрути ще откиете и втора схема, изобразена в различен цвят.

  • Хронологични ленти

Текстовото описание на всеки етап е съпроводено от вертикална хронологична линия за означаване на времето на достигане до следващата локация. Времената се измерват от началото на етапа на базата на осреднени GPS данни от преминавания в периода 2014-2019 година. При наличие на алтернативни маршрути ще откриете и второ време, означено в различен цвят (идентичен на цвета на денивелационната схема). Хронологичната лента показва и времето за достигане на локациите, означени с пинове.

  • Изданието е адаптирано за читатели с лека до средна степен на дислексия. Използвания шрифт, както и шрифтът на настоящия уеб сайт – Adys Font Family #dyslexictolerant
  • Част от приходите от реализираните продажби на „Пътеводител Ком-Емине“ се реинвестират обратно в инфраструктура по маршрута